Dvojna slovenska zmaga : Kuhar in Klančnikova sta letošnja kralj in kraljica Grintovca

KRALJ IN KRALJICA bonZadnja julijska nedelja je bila ponovno rezervirana za tek ekstremov, 17. gorski tek na Grintovec (2558 m), najvišji vrh Kamniško-Savinjskih Alp. Tek so tudi tokrat organizirali v Klubu gorskih tekačev Papež, ki ga vodita zakonca Mira in Dušan Papež, pri organizaciji pa so jim pomagali številni prostovoljci in prijatelji, podporniki gorskega teka.
Tek na Grintovec je bil letos že sedmič uvrščen med tekme svetovnega pokala v gorskih tekih, hkrati pa je tudi tekma Državnega prvenstva navkreber za otroške kategorije ter tekma za Pokal Slovenije v gorskih tekih.
Tekmo so spremljale nekoliko nižje temperature, kot smo jih bili vajeni v zadnjih dneh, a to očitno ni vplivalo na udeležbo. V 14 kategorijah se je pomerilo kar 277 tekačev in tekačic iz Avstrije, Belgije, Češke, Francije, Hrvaške, Madžarske, Nemčija, Irske, Italije, Japonske, Kenije, Španije, Švice in Slovenije. Tako v moški kot ženski konkurenci je zmaga ostala doma, saj sta slavila Nejc Kuhar (član KGT Papež), ki je na vrh Grintovca pritekel s časom 1:19:57, in Karmen Klančnik (ŠD Naklo), ki je vrh osvojila v času 1:42:36. Kuhar in Klančnikova sta tako letošnja kralj in kraljica Grintovca.

Start teka, razglasitev rezultatov ter podelitev nagrad, pokalov in medalj najboljšim je bila na Piknik centru pri Jurju. Celotni program sta vodila Barbara Božič in Ervin Čurlič, slovensko himno smo poslušali v izvedbi Marka Kobala in citrarja Tomaža Plahutnika, prireditev pa je popestrila tudi Godba iz Stranj.
Zbrane je najprej pozdravil Dušan Papež, predsednik Kluba gorskih tekačev Papež: "Še pred nekaj dnevi smo premišljevali, kako bomo izvedli tekmo v tropski vročini, od včeraj pa, kako se pripraviti na dež, ki je progo pošteno razmočil, da je bila nevarno spolzka. naredil nekoliko bolj spolzko. Vsako leto znova ugotavljam, da je izvedba teka velik projekt, ki ga lahko izvedem s pomočjo moje družine, prostovoljcev in prijateljev gorskega teka. Hvala vsem in se vidimo naslednje leto!"
V imenu Svetovne zveze za gorske teke je zbrane nagovoril Tomo Šarf, ki se je zahvalil vsem tekačem, ki so zmogli premagati strmino in sebe, družini Papež in vsem prostovoljcem, ki pomagajo ponesti ime Grintovca in Slovenije v svet. Predsednik Atletske zveze Slovenije, Gregor Benčina, je izrazil navdušenje nad veliko udeležbo na teku ter veselje nad ponovno, dvojno slovensko zmago. Igor Žavbi, podžupan Občine Kamnik, pa je v svojem nagovoru čestital organizatorjem in vsem, ki so se trudili, da je tek uspel.
V otroških kategorijah (l. 2004-2007) sta slavila naziv državnega prvaka člana KGT Papež Maša Viriant in Izak Poljanšek. Uspeh so dopolnili Lana Poličnik s šestim, Viktorija Dolinšek z osmim, Klara Zlatnar z 11. mestom, Anja Nograšek z 12., Iza Škrtič s 14. , med mlajšimi dečki Maj Križnar z drugim, Žan Grčar s petim, Jakob Jeras s sedmim in Nik Potokar z desetim mestom.
Med deklicami (l. 2002-2003) je državna prvakinja postala Lea Haler (AK Sevnica). Hana Dobovšek je bila tretja, Tjaša Uršič šesta. Med dečki je bil najhitrejši Tobi Gaberšček. Brata Podbregar sta bila četrti in šesti.
Pri starejših deklicah (l. 2000-2001) je državna prvakinja postala edina tekmovalka Tanja Žgajnar (TD Bovec), med starejšimi dečki pa je državni prvak postal Jakob Mali (AK Domžale). Rok Sušnik, član KGT Papež, je bil drugi, Miha Oražem četrti, Nejc Uršič sedmi.
Mladinke in mladinci (l. 1996-1999) so tekli do Kokrskega sedla. Med mladinkami je bila najhitrejša Pia Bedene, Ana Čufer (KGT Papež) je bila druga, Karmen Orehek četrta.. Med mladinci je bil najhitrejši tekač KGT Papež Aljaž Božič, klubski kolega Marino Mekiš pa 7.
V ženski konkurenci (l. 1976-1995) je letos slavila Karmen Klančnik, v moški pa Nejc Kuhar, član KGT Papež. Klančnikova je tako postala kraljica Grintovca, Kuhar pa kralj Grintovca. Ob tem sta dobila tudi posebno nagrado, trnič, trdi sir iz Velike planine v obliki ženskih prsi. Kuharju sta sledila Kenijec Wangari in Švicar Schneider, Klančnikovi pa Madžarka Mereny in Hrvatica Jurišič. Odlično so se odrezali tudi Rok Bratina s 4. In Jošt Lapajne s 7. mestom, Gašper Bregar je bil 11., Boštjan Erjavšek 29., Gregor Mlakar 30., Bojan Ambrožič 33., Jure Grmšek 47., Simon Razpotnik 58. in Aljaž Kožuh 61.

Med mlajšimi veterankami (l. 1966-1975) je bila tudi letos najhitrejša Madžarka Timea Merenyi. Članica KGT Papež, Petra Mikloša, je bila druga, Urška Trobec pa četrta. Med veterani je bil tudi letos prvi Simon Alič (ŠD Nanos Podnanos). Med člani KGT Papež je bil šesti Metod Bregar.
Med starejšimi veterankami (l. 1965 in starejše) je bila najstarejša Marta Šorli, pri starejših veteranih pa so prva tri mesta zasedli člani KGT Papež, in sicer Franci Teraž, Bojan Kemperl in Ivan Šalamun. Bojan Kožuh je bil šesti.
Tudi tokrat je bila posebna pozornost namenjena najstarejšima udeležencema Boži Meža in Dragu Kroflu, posebno nagrado je prejela tudi zvesta navijačica Valentina.
Organizacija gorskega teka na Grintovec ne bi uspela brez pomoči, znanja in poguma vseh prijateljev, podpornikov in prostovoljcev, ki jih družina Papež in Klub gorskih tekačev Papež vsako leto zbere okoli sebe. Zato hvala vsem in vsakemu posebej, ki ste kakor koli pomagali pri organizaciji. Ker je organizacija take prireditve tudi velik finančni zalogaj, hvala vsem sponzorjem in donatorjem, ki ste pomagali!