Klub Gorskih tekačev Papež (KGT Papež) vodita zakonca Mira in Dušan Papež ob veliki pomoči celotne družine. Klub, ki je bil ustanovljen leta 2001 zimg03 namenom organizacije teka na Grintovec, je takoj postal zatočišče ljubiteljev gorskega teka in športa ter zbiralšče mladih gorskotekaških upov.


Mira in Dušan, velika ljubitelja narave, sta to svoje navdušenje prenesla v delovanje kluba. Hkrati sta z ustanovitvijo kluba tedaj skoraj nepoznano športno disciplino, t. j. gorski tek, predstavila javnosti in ji odprla pot med ljubitelje teka po strmejših terenih.


Klub s pomočjo članov, podpornikov in prijateljev od leta 2001 organizira Gorski tek na Grintovec, sodeluje pri organizaciji Teka k sv. Primožu, Tekaškega pokala občine Kamnik, Zimske lige k Svetemu Primožu ter tudi pri drugih gorskotekaških preizkušnjah po Sloveniji. Do sedaj največji izziv za idejni vodji kluba je bila organizacija Svetovnega prvenstva v gorskih tekih v letu 2010 (World Mountain Running Championship).
Članstvo v klubu je vseslovensko, tekme v organizaciji kluba so vedno dobro ocenjene, kar potrjujejo tudi številni udeleženci.

 

 

 

OB ZAKLJUČKU SEZONE KLUBA GORSKIH TEKAČEV PAPEŽ leto 2001

 

Ob zaključku leta in sezone praznuje svoje prvo leto delovanje Klub gorskih tekačev Papež. V klub so včlanjeni gorski tekači, ki so presenetljivo uspešno nastopili v tej sezoni. Pionirji in pionirke so pod trenerskim vodstvom Ivana Urha dosegli odlične rezultate: od 15 mladih tekačev jih je kar 10 v prvi deseterici. Klemen Markuš je na slovesni zaključni prireditvi prejel pokal za 3. mesto v pokalnem teku v gorskih tekih za sezpono 2001. Na državnem prvenstvu v teku navkreber na Šmarni gori je bila med starejšimi deklicami srebrna Urša Rebernik. V svojih rumenih dresih so mladi tekači  na Smledniku postali področni prvaki osnovnih šol. Pridno so se udeleževali vseh tekem v gorskih tekih, spoznavali nove kraje (Mežica, Osolnik Kriška gora, Maribor in Šmarna gora), ki so jim bili izziv in boj obenem, želi uspehe in se tudi kalili v porazih, rodila so se številna nova znanstva in prijateljske vezi. Deset aktivnih članov, ki je teklo v okrilju KGT PAPEŽ, se je udeleževalo vseh pokalnih in tudi drugih tekem v gorskih tekih. Od 10 članov KGT Papež so v končni razvrstitivi pokalnih tekem 2001 v gorskih tekih kar trije v prvi peterici (2. Šalamun, 3. Krebs, 5. Volkar). Avgusta je KGT Papež organiziral enega  najzahtevnejših tekov v Evropi - 4. gorski tek na 2558 m visoki Grintovec. Tek za kralje višin, ki so v vročem poletnem dnevu tekli svojemu velikemu cilju nasproti, tekma leta, izziv in boj samim seboj. Kralji Grintovca so postali Šalamun, Krebs, Zupančič (vsi KGT Papež). Tek je uspel v zadovoljstvo tekačev in organizatorja KGT Papež, ki je v sezoni 2001/02 sprejel zajhtevno nalogo, da bo 5. gorski tek na Grintovec uvrščen med pokalne tekme. Veliko treningov in truda, odrekanja, saj je gorski tek šport garačev, se je pokazalo v številnih odličnih rezultatih, predvsem pa v ekipi, ki ima bodočnost, saj dela in se druži s srcem, kjer je veliko dobre volje, poštenosti in mladostne zagnanosti. (Vir: Kamniško-domžalske novice, december 2001)