Ponovno uspel tradicionalni tek na Grintovec

Petnajsterica najboljših na 14. gorskem teku na Grintovec 12Zadnja julijska nedelja je kljub obetajoči slabi vremenski napovedi privabila v osrčje Grintovcev številne najboljše domače in tuje gorske tekače sveta ter številne navijače. Klub gorskih tekačev Papež je organiziral že tradicionalni 16. gorski tek na Grintovec (2558 m). Tek je bil tudi letos uvrščen med tekme svetovnega pokala v gorskih tekih, štel v Pokalu Slovenije tudi kot državno prvenstvo za otroške kategorije. .

Gorskotekaško preizkušnjo v 14 različnih kategorijah je uspešno končalo 285 tekačic in tekačev, med katerimi je bilo 35 tujcev iz Italije, Madžarske, Avstrije, Kenije, Japonske, Hrvaške, Velike Britanije, Afganistana, Francije in Slovaške. Ekstremno preizkušnjo sta najhitreje premagala Slovenka Mateja Kosovelj (1:32:28) in Isaac Toroitich Kosgei iz Kenije (1:19:30), ki sta tako postala letošnja kraljica in kralj Grintovca.

Start vseh kategorij je bil na Piknik center pri Jurju, kjer je potekala tudi uradna razglasitev rezultatov, podelitev priznanj ter bogatih praktičnih in denarnih nagrad. Zbrane je prvi nagovoril Dušan Papež, predsednik Kluba gorskih tekačev Papež. Povedal je, da je bila odločitev o izvedbi teka do vrha Grintovca negotova in težka do zadnjega trenutka, zahvalil pa se je vsem pomočnikom, tekačem , sponzorjem , še posebej pa svoji družini. O pomenu teka so spregovorili tudi Tomo Šarf, predsednik Združenja za gorske teke pri Atletski zvezi Slovenije in član Svetovne zveze za gorske teke, Janez Aljančič, član Atletske zveze Slovenije in član Evropske atletske zveze, v imenu Občine Kamnik pa podžupanja Julijana Bizjak Mlakar.
V članski konkurenci je bil tudi letos najhitrejši Slovenec Nejc Kuhar, kot peti pa je na vrh pritekel Mitja Kosovelj (oba KGT Papež).Odlično so se odrezali tudi ostali tekači KGT Papež: od 8. do 12. mesta so sledili Simon Novak, Sebastjan Zarnik, Klemen Triler, Rok Bratina ter Gašper Bregar. Jure Šuligoj je bil 14., 15. Matjaž Mikloša, 19. Bojan Ambrožič, Boštjan Erjavšek 24., Luka Mihelič 26., 29. Martin Koželj, 62. Klemen Janša, 66. Simon Razpotnik.
V kategoriji ml. veterani / veteranke sta bili Urška Trobec in Petra Mikloša četrta in peta, Metod Bregar 4., Mirko Janjatovič 6., Igor Šalamun 8., Martin Vodlan 36.kralj kraljica

V konkurenci starejših veteranov so prva tri mesta zasedli člani KGT Papež Franci Teraž, Bojan Kemperl in Bojan Kožuh. Klubska tekača Marjan Tepina in Bojan Kramar sta bila 15. in 29.

Pokal za najstarejšega tekmovalca v moški konkurenci je prejel Tone Petek ( ŠKD Mekinje ).

Posebno nagrado ( zlatega polžka ) pa sta iz rok Toneta Fornezzija – Tofa v sodelovanju z Butikom Nedeljskega dobila najpočasnejša ženska in moški , ki sta vrh osvojila v limitnem času.

Med mladinci / mladinkami do Kokrskega sedla je bila zmagovalka Karmen Orehek, druga sestra Suzana ( obe KGT Papež ). Pri mladincih je slavil Mohammad Bashir Rezai iz Afganistana . Aljaž Božič je bil drugi, Marino Mekiš pa 6. ( oba KGT Papež ).

Tek mlajših kategorij je štel za državno prvenstvo. Med mlajšimi deklicami je naslov državne prvakinje pripadel Maši Viriant. Tjaša Uršič je bila 6., Klara Zlatnar 9., Zoja Kranjec 10. ter Iza Škrtič 14. Tudi pri mlajših dečkih je mesto državnega prvaka zasedel Aleš Prelovšek (KGT Papež), drugi je bil Martin Močnik (TK Radomlje). Maj Križnar je bil 4., Žan Grčar 5., Žan Uršič 9., Aleks in Aljaž Cipot pa 12. in 13.

Med deklicami je postala državna prvakinja Ana Milović, 3. je bila Tjaša Čirović, 4. Hana Dobovšek ( vse KGT Papež ). Rok Sušnik je bil najhitrejši med dečki in tudi državni prvak . Nejc Uršič je bil 3., Žan Kranjec 7. ter Rok Podbregar 9. (vsi KGT Papež).

Pri starejših dečkih sta bila Miha Oražem in Grega Zagorc iz KGT Papež peti in sedmi.

Vrhunska gorskotekaška prireditev brez pomoči prijateljev in prostovoljcev KGT Papež ne bi uspela, prav tako zahvala tudi sponzorjem , ki so pripomogli k uspešni izvedbi. Zato smo na zahvalo zapisali: "Dobro je tisto, kar združuje."