Premiera dokumentarnega filma Kje so meje mogočega ali 20 let tekov na Grintovec v produkciji KGT Papež

Dvorana Doma kulture v Kamniku je pokala po šivih ob premieri dokumentarnega filma Kje so meje mogočega ali 20 let tekov na Grintovec v produkciji KGT Papež.

Film prikazuje delček velikega dela in truda vseh 200 prostovoljcev, ki hoče približati gorski tek kot atletsko disciplino z vsemi zahtevnimi organizacijskimi pripravami, izvedbo teka in s slovesno podelitvijo najboljšim kraljem višin. Film ni zgolj prikaz organizacije velike športne prireditve, saj številni pričevalci kot pomočniki razkrivajo zakulisje in svoj prispevek k odlični organizaciji svetovno znanih tekov na Grintovec. Tekih, poznanih tudi po gostoljubnosti in srčnosti, za kralje višin.

Več o prireditvi na: https://www.kamnik.si/novice/Kje-so-meje-mogocega-ali-20-let-tekov-na-Grintovec-12-12-2019

https://prijavim.se/index_page/news/10313/kje_so_meje_mogocega_ali_20_let_tekov_na_grintovec/#lang

Ogled filma pa je imel tudi dobrodelno noto. V vabilu na ogled filma so zapisali:

Vsa leta so nam izkazovali pomoč - nesebično in predano.

S prostovoljnimi prispevki pomagajmo gorskim reševalcem,

da bodo lahko bivali v dostojnih prostorih,

saj

… grintovški teki so bili eno veliko srce …

Tako so na oder povabili vse prisotne gorske reševalce kot tudi vse pomočnike, ki so bili del grintovških tekov: časomerilci, prijavna služba, obdelovalci podatkov, zdravniki, reševalci in nujna medicinska pomoč, sodniki, traserji, vsi, ki so bili na okrepčevalnicah od tovorne žičnice do Zadnje šanse in vrha, nosači vode, redarji, tisti, na kontrolnih točkah, gasilci, glasbeniki in Stranjska godba, markacisti, tonski mojstri, mediji, novinarji, gostinci, sponzorji in donatorji, družine Griljc, Rifl, Kregar, Kotnik, Košutnik, Markuš, navijači in vsi prijatelji Grintovca, ki so tako ali drugače sodelovali.

Prvi kralj Grintovca Marjan Zupančič in prva kraljica Marija Trobec -Medja ter letošnja kraljica Mojca Koligar in kralj Luka Kovačič so slovesno pripeljali torto s simboličnim napisom: 20 let – Prijateljem Grintovca. Pridružila se je tudi družina Papež.

Ob iskricah vulkančkov na torti je zadonela »himna« grintovških tekov We are the champions.

V prijateljskem vzdušju so vstali in peli vsi v dvorani: vsak s svojimi spomini, odlomki, iz nepozabne zgodbe Kje so meje mogočega ali 20 let tekov na Grintovec v produkciji KGT Papež.

Barbara Božič, voditeljica programa, je zaključila srčno slovesnost s sporočilom družine Papež.

Dragi prijatelji Grintovca!

Grintovški teki niso bili samo vrhunska športna prireditev,

polna tekmovalnosti, kjer štejejo samo zmage.

Bili so veliko več … bili so eno veliko srce …

Ostaja velika in nepozabna zgodba, o kateri bo pisala zgodovina.

… pa vendar, bila je samo preprosta zgodba o prijateljstvu,

ki jo na tak ali drugačen način lahko vzdržujemo …

Po ogledu je sledil ogled razstave v preddverju in prisrčno družabno srečanje ob bogati pogostitvi, ki so ga pripravile članice Društva podeželskih žena Kamnik-Komenda.

O idejni zasnovi filma, scenarija, snemanju, montaži in obdelavi filma so povedali avtorji: Špela Papež Zamljen, Mira Papež in Peter Vrčkovnik, mountainattack.com.

 Peter Vrčkovnik

»Film je preplet zgodb, ki so se v dvajsetih letih odvile okoli osrednjega dogodka, teka na Grintovec. Na tej poti se film najprej dotakne športnih zanesenjakov, ki so se pred tolikimi leti lotili zahtevnega izziva, z njim rasli ter ustvarili odmevno športno zgodbo. Športno zgodbo so spisali tekmovalci, ki so na poti do najvišjega vrha Kamniško-Savinjskih Alp premikali meje fizičnih in osebnostnih zmogljivosti. Meje zmogljivosti pa so se premikale tudi znotraj družine, ki je bila vsa ta leta gonilna sila dogodka. Na čelu nje je prav gotovo zgodba glavnega organizatorja Dušana Papeža, ki dokazuje, da je povezanost in strmenje k istim idealom pot do uspeha.

To je zgodba o premikanju meja v duhu povezovanja, sodelovanja, ljubezni in strasti ter neizmerni naklonjenosti naravi.«

Špela Papež Zamljen

»Ideja za film je nastala, ko sva ob zaključku tekov z Nino želeli presenetiti očija in mami. Za osnovo so bili arhivski posnetki filma Kralji višin. Scenarij je bil tak, da v film vključimo pričevanja številnih pomočnikov , ki ste na tak ali drugačen način sodelovali pri   tekih. Seveda pa je bilo, kot je zmeraj pri nas, vse na tesno s časom. En posnetek z njunimi vnučki sem naredila kar sama. Oči in mami sta dala tudi izjave, a nista vedela, da je za film, izjave naj bi bile za oddajo Na lepše.

Cel avtobus prijateljev Grintovca smo šli navijat na Grosglocner in po vrnitvi smo se zbrali na Piknik centru pri Jurju. Tam je bila projekcija filma in veliko presenečenje za očija in mami, ki smo jo zaključili še s torto, ki sem jo pekla pozno v noč.

Na tem mestu se zahvaljujem vsem, ker ste se vsi z veseljem odzvali in skrivnost držali zase, da je presenečenje res uspelo.«

Mira Papež

»Presenečenje je popolnoma uspelo, film mi je obležal na duši. Z Dušanom sva se zmenila, da ga še nadgradimo. S Petrom Vrčkovnikom smo potem pripravili še dodatni scenarij, posneli prizore priprav in tekmo 20. teka. Žal nam jo je zagodlo vreme, zato so posnetki samo do Kokrskega sedla. Dodali smo še nekatere pričevalce. Film je retrospektiva, kjer se prepletajo pretekli teki z 20. tekom.

Peter Vrčkovnik in ekipa je vse posnela, Peter je opravil montažo in režijo. Jaz pa ne bi bila jaz, zato sem dodala še podnaslove ter lepe misli in iztočnice. Film je vreden ogleda, uživajte!«

Film si lahko ogledate na povezavi: https://youtu.be/AfTlWihbIuQ

Peter Vrčkovnik režiser filmaFilm družinska Medium356Film Slovesen zaključek