Vrhunski dosežki Kluba gorskih tekačev Papež v sezoni 2019

Kamnik, 10. 12.

Klub gorskih tekačev Papež, vseekipni državni prvak, 11 članov v skupnem seštevku Pokala Slovenije na zmagovalnih stopnicah, Koligarjeva in Bečan, naj gorska tekača leta 2019, Dušan in Mira Papež ter Ivan Urah, prejemniki priznanj za organizacijo tekov k Sv. Primožu in na Grintovec

Dom kulture v Kamniku so dva dni zapored množično zasedli gorski tekači. P o prehodu skozi portal z napisom Dobrodošli, gorski tekači, so lahko v preddverju ogledali zanimivo razstavo 20 let tekov na Grintovec, ki so jo pripravili člani družine Papež.

Na slovesni razglasitvi Združenja za gorske teke so proglasili najboljše gorske tekače, kjer je bilo kar 11 članov v skupnem seštevku Pokala Slovenije v sezoni 2019 na zmagovalnih stopnicah.

V letošnji tekaški sezoni so imeli otroci in mladinci osem tekem, ki so štele za pokal (Sveti Primož, Čaven, Ratitovec, Podbrdo, Grintovec, Bukovica, Kotredež, Šmarna gora). Ti so se še pomerili na teku v Smledniku, ki je štel za šolsko državno prvenstvo. Odrasle kategorije so se pomerile na petih tekmah (Čaven, Ratitovec, Grintovec, Kotredež, Šmarna gora). Poleg pokalnih tekem so se pomerili še na državnem prvenstvu v gorskem maratonu v Podbrdu, Gorski maraton štirih občin in prvič na državnem prvenstvu v trail teku v Rušah, Pohorje ultra trail. Veterani so imeli še posebno veteransko prvenstvo v teku gor na Malo goro..

V kategoriji ml. dečki je 3. mesto dosegel FILIP PAVLIN. Nastopil je na treh tekmah in dosegel 150 točk, med starejši dečki pa IZAK POLJANŠEK .Nastopil je na šestih tekmah. Skupaj je dosegel 272 točk.

Med starejšimi veterankami je 1. mesto zasedla BOŽA MEŽA, zmagovalka dveh tekem. Skupaj je dosegla 210 točk. V kategoriji veterani in veteranke + 50 sta 2. mesto zasedla URŠKA TROBEC, udeležila se je vseh tekmovanj, zmagala je dve tekmi. Zbrala je 210 točk. MIRAN CVET se je udeležil štirih tekem in na vseh zmagal. Je tudi državni prvak v disciplini gor-dol in državni prvak pri veteranih, kategorija M50. Skupaj je zbral 225 točk. Miran je zastopal barve Slovenije na evropskem in svetovnem prvenstvu v gorskih tekih.

Med ml. veterani 40 + je 3. mesto pripadlo DUŠANU GLOBOČNIKU. Udeležil se je treh tekmovanj in skupaj dosegel 165 točk. Je tudi državni prvak v kategoriji veteranov M40.

Mladinec NEJC URŠIČ je zasedel 2. mesto. Udeležil se je sedem tekem, zmagal je tri tekme. Skupaj je zbral 405 točk. Nejc je bil tudi član reprezentance mladincev na balkanskem, evropskem in svetovnem prvenstvu.

V kategoriji članice/člani so kraljevali Papeževi tekači:

  1. mesto: TIMOTEJ BEČAN, KGT Papež Udeležil se je štirih tekmovanj, je zmagovalec treh tekem. Na Ratitovcu si je pritekel tudi naslov državnega prvaka. Zbral je 310 točk. Timotej je bil član reprezentance na SP in EP. Bečan je uspešno nastopal tudi na tekmah za svetovni pokal
  2. mesto: GAŠPER BREGAR, KGT Papež Udeležil se je vseh tekem, zmagal na eni. Skupaj je zbral 265 točk. Bil je tudi član reprezentance na evropskem in svetovnem prvenstvu.
  3. mesto: MOJCA KOLIGAR, KGT Papež Udeležila se je treh tekem in na vseh zmagala. Je državna prvakinja v disciplini navkreber. Skupaj je zbrala 250 točk. Mojca je aktualna balkanska prvakinja, barve Slovenije je zastopala še na evropskem in svetovnem prvenstvu.
  4. mesto: TINA KLINAR, KGT Papež Udeležila se je vseh tekem in skupaj dosegla 210 točk.

Naj gorska tekačica leta 2019 je MOJCA KOLIGAR, KGT Papež

- Ubranitev naslova državne prvakinje na Ratitovcu, kjer je izboljšala rekord proge. - Svoj potencial teka v klanec je pokazala na Balkanskem prvenstvu in pritekla zlato kolajno med članicami. Skupaj s Tino Kozjek in Andrejo Godec so ekipno osvojile srebrno medaljo. - Nastopila je na evropskem prvenstvu in končala na 20. mestu. - Na svetovnem prvenstvu v Argentini je po daljši poškodbi pritekla na 24. mesto. Z ostalimi članicami so dosegle sedmo mesto, kar je izenačen tretji najboljši dosežek v zgodovini.

Naj gorski tekač leta  2019 je TIMOTEJ BEČAN, KGT Papež

- Timotej Bečan je z novo najboljšo časovno znamko ubranil naslov državnega prvaka na Ratitovcu. - Rekord Šmarne gore je zmagal s tretjim časom vseh časov. - Na evropskem prvenstvu je pritekel do 29. mesta. -Petnajsto mesto Bečana je šesta najboljša članska uvrstitev na klasikah svetovnega prvenstva v zadnjih dvajsetih letih. Najboljši ekipni uspeh so dopolnili še moški člani ekipe s šestim mestom. - Timotej Bečan je s šestim mestom znova posegel pod vrh v skupnem točkovanju za svetovni pokal.

Klub gorskih tekačev pa je bil proglašen za vseekipnega državnega prvaka.

Kamnik, 11.12.

V Domu kulture je potekal tudi zaključni zbor članov KGT Papež. Pregledali so dosežke članov kluba ( poročilo v prilogi). Predsednik Dušan Papež je najboljšim trem v različnih kategorijah v Pokalu Slovenije – skupno podelil lepe praktične nagrade iz tekaške kolekcije, le-te sta bila deležna tudi naj gorska tekačica in tekač 2019, ki bosta prejela tudi denarno nagrado. S praktično nagrado se je zahvalil se je tudi portalu Prijavim.se ( Petra in Frane Kranjec) ter Ivanu Urhu za odlično organizacijo 24. gorskega teka k Sv. Primožu. Nagrad in zahvale so bili deležni tudi trenerji. Vsi tekači pa so prejeli lepo praktično darilo.

Dušan Papež je vsem čestital za vrhunske dosežke, Mira Papež pa je podala nekaj informacij v zvezi z delovanjem kluba. Sledil je ogled dokumentarnega filma Kje so meje mogočega ali 20 let tekov na Grintovec ter pogostitev in druženje.

Mira Papež