×

Opozorilo

JUser: :_load: Ne morem naložiti uporabnika z id: 251

Uvodna prireditev v sklopu evropskega prvenstva

V četrtek, 1. 6. 2017, dober mesec pred letošnjim 16. evropskim prvenstvom v gorskih tekih na Veliko planino, se je v telovadnici OŠ Stranje odvila prva napovedna prireditev. Letošnje evropsko prvenstvo organizira domači klub Klub groskih tekačev Papež.

Ker je šport dejavnost, s katero je dobro, da se ukvarjamo že od malih nog, so organizaroji letošnjega evropskega prvenstva skupaj z Zavodom za turizem in šport v Občini Kamnik, organizirali likovni in literarni natečaj z naslovom Velika planina in groski tek. Na prireditvi so podelili nagrade najboljšim likovnim in literarnim ustvarjalcem osnovnih šol iz Kamnika in Komende ter varovancem zavoda Sožitje. Vsa nagrajena likovna dela so bila na prireditvi tudi predstavljena. Nagrde sta najboljšim podelili Špela Papež Zamljen, glavna koordinatorka evropskega prvenstva, in Božena Peterlin, direktorica Zavoda za turizem in šport Občine Kamnik.

Že v uvodnem delu pa so nas s prenovljeno Eko himno pozdravili učenci mešanega mladinskega pevskega zbora Osnovne šole Stranje pod vodstvom Karle Urh. V aprilu je na šoli potekal Eko dan, v okviru katerega so učenci izdelovali pastirje iz velike planine iz koruznih storžev. Le te bodo dobili udeleženci letošnjega evropskega prvenstva. V sklopu Eko dneva pa so učenci izdelali tudi 24 zastav držav udeleženk, in te zastave so na četrtkovi prireditvi tudi simbolno dvignili.
In kot je v govoru poudaril ravnatelj, Boris Jemec: "Otroke moramo učiti gibanja in spoštovanja do narave, in prav je da del naših prirpav na tako prireditev, ki je vpeta v naše okolje, tudi pokažemo."
Učenca Tija in Luka pa sta na hudomušen način predstavila vsakodnevni odnos med pastiricami in pastirji na Veliki Planini.

Velika planina je ena največjih pašnih planin v Sloveniji. Pastirji na njej v poletnih mesecih pasejo že iz antike. V tem doglem časovnem obodbju je razvila svoje posebnosti, med katerimi sta trnič in igra nebeškanje. Trnič je trd sir, ki so ga izdelovali pastirji v prostem času, okrasili pa so ga s pisavami. To so v les vrezani ornamenti, ki so jih vtisnili v svež sir. Ob vrnitvi v dolino so sir podarili svoji izbranki. Na prireditvi je trniče izdelovala Rezka Mali.
Nebeškanje pa je ena od pastirskih iger, s katero so si pastirji med pašo krajšali čas. Če že govorimo o pastirjih, moramo pozanti tudi njihovo opremo: usnjene hlače, bela srajca, leseni cokli, volnene nogavice ter širok klobuk in pwajš, oboje za zaščito pred dežjem. Pwajš je iz lipovega lesa narej plašč, ki je pastirjem služil kot danes planincem anorak.

Prireditev pa je bila posebna tudi zato,ker je bil prvič izveden projekt Bobnarski S.O.S. Nekdanji učenec šole, Aleš Korošec, sam navdušen in zelo uspešen bobnar, je s pomočjo donatorjev šoli daroval elektronske bobne. Kot je dejal Korošec: "To je nova priložnost za vse, ki imajo potencial, a do sedaj niso imeli možnosti, da ga razvijejo. Recimo NE izgovorom in DA željam in sanjam." Na darovane bobne sta nam zaigrala Koroščeva učenca Ožbej in Dragica.

In kot se za prireditev, ki napoveduje največjo športno prireditev v Sloveniji v letošnjem letu spodobi, je bilo predstavljeno tudi samo evropsko prvenstvo. Ravno v teh dneh sta bila na ogledu prizorišča delegata Evropske atletske zveze, Ede Rutkovszky (tehnični delegat, sicer pa direktor madžarske atletske zveze) in Aditya Kumar (vodja projektov, ki dela na področju tekmovanj in anti-dopinga), ki ju je spremljal Tomo Šarf, predsednik za gorske teke pri Atletski zvezi Slovenije. Poleg dveh tujih delegatov pa sta bila prisotna tudi slovenska delegata Gregor Benčina in Janez Aljančič.

V imenu organizatorjev je spregovoril Dušan Papež, predsednik Kluba groskih tekačev Papež, ki je dejal: "Dogodek bo odlična priložnost, da se dokažejo naši najboljši gorski tekači, ter da se Slovenija ponovno predstavi kot dobra organizatorka in dežela, ki ima turistični potencial. Ob organizaciji tekme Open race pa upamo, da lepote naših krajev spozna še več ljudi. Obljubljamo, da bomo naravo kljub množičnem obisku, pustili neokrnjeno."
Matej Slapar, podžupan Občine Kamnik, in Roman Dobnikar, predsednik Atletske zveze Slovenije, sta se organizatorjem zahvalil za trud in organizacijo dogodka, ki bo tudi odlična promocija Slovenije in slovenskega športa. Član sveta Evropske atletske zveze, Gregor Benčina pa je izrazil napoved, da je pred nami izjemen dogodek, organizacijsko uspešen, le še vreme naj bo lepo.

Trio Smolnikar pa je vsem zbranim predstavil himno letošnjega evropskega prvenstva, za katero sta besedilo napisali Mira Papež in Renata Smolnikar.
Z glasbenim vložkom je nastopila tudi Stranjska godba.

IMG 7568 n
http://www.kgtpapez.si/administrator/index.php?option=com_speasyimagegallery&view=album&layout=edit&id=4