×

Opozorilo

JUser: :_load: Ne morem naložiti uporabnika z id: 251

Novinarska konferenca pred EP

Danes je v Ljubljani potekala novinarska konferenca pred prihajajočim 16. evropskim prvenstvom v gorskih tekih.


Slovenija bo v letu 2017 gostila Evropsko prvenstvo v gorskih tekih na Veliki planini, ki bo potekalo v skupni organizaciji AZS, Evropske atletske zveze in izvedbi Kluba gorskih tekačev Papež ter Združenja za gorske teke pri AZS.

PREDSTAVITEV DOGODKA NA ATLETSKI ZVEZI SLOVENIJE
Evropsko prvenstvo v gorskih tekih bo potekalo od 7. do 9. julija 2017, intenzivnost priprav na tekmovanje pa se že povečuje. Ta teden so v Slovenijo prišli predstavniki Evropske atletske zveze, ki si bodo ogledali del prizorišč in skupaj z izvajalci dorekli še zadnje podrobnosti glede same izvedbe tekmovanja. S strani EA sta na dogodkih prisotna Ede Rutkovszky (tehnični delegat) in Aditya Kumar (vodja projektov). G. Rutkovszky je sicer direktor madžarske atletske zveze, g. Kumar pa dela na področju tekmovanj in anti-dopinga na Evropski atletski zvezi. Novinarske konference so se poleg gostov s strani EA udeležili tudi predsednik Atletske zveze Slovenije g. Roman Dobnikar, Dušan Papež, vodja tekmovanja, in Tomo Šarf, predsednik Združenja za gorske teke pri AZS.

Dogodka sta se udeležila tudi uspešna slovenska gorska tekača. Miran Cvet, večkratni zmagovalec tekem za Pokal Slovenije, ki je letos z rekordom proge zmagal tudi na prvi tekmi Pokala Slovenije v gorskih tekih, bil pa je razglašen tudi za najboljšega gorskega tekača Slovenije v 2015. Cvet je pri 49 letih pravi fenomen – z večjimi uspehi v gorskih tekih je pričel poleti 2014 z zmago na DP na Ratitovcu. Od takrat dalje se redno uvršča na stopničke na vseh tekih, na katerih se pojavi. Lani je bil uspešen na SP v Bolgariji, kjer je dosegel eno najboljših slovenskih uvrstitev na svetovnih prvenstvih na progi s samo vzponom.

Tudi Gašper Bregar je stalni reprezentant Slovenije od leta 2007, sprva v mladinskih in nato tudi članskih vrstah, in tudi že lastnik naslova državnega prvaka v gorskih tekih. Redno se zanesljivo uvršča v prvo polovico uvrščenih – tako na EP kot SP, ne glede na disciplino, kljub temu da mu bolj odgovarjajo mešane proge oziroma spusti.

Popoldne se bo za goste iz Evropske atletske zveze program nadaljeval ob 18. uri v telovadnici OŠ Stranje, kjer bodo v kratkem kulturnem programu sodelovali učenci šole s povabljenimi gosti, predstavljeno pa bo tudi prvenstvo.

24 REPREZENTANC, 250 NASTOPAJOČIH
Prvenstvo bo eden najpomembnejših mednarodnih atletskih dogodkov v Sloveniji v prihodnjih letih, udeležilo pa se ga bo 24 evropskih reprezentanc. Nastopilo bo okrog 250 tekmovalcev, skupaj s spremljevalci in obiskovalci pa bo to za Kamnik pomenilo več tisoč obiskovalcev.

PROGA IN SPREMLJEVALNE AKTIVNOSTI
8. julija bo start teka na Veliko planino v Eko Resortu, proga bo vodila mimo cerkvice Sv. Primoža in Pasjih pečin do Male planine ter cilja na Gradišču na Veliki planini (12 km – 1295 m višinske razlike). Glede na različne kategorije bosta še dva starta na isti progi, in sicer za članice in mladince na Prelesnikovi domačiji pod sv. Primožem ter za mladinke na Kisovcu. Za ostale tekače bo na dan prireditve tudi open race tekma.

Ob sami tekmi pa bodo tudi spremljajoče promocijske prireditve. Tehnični sestanek trenerjev in vodij reprezentanc bo v Eko Resortu, na prizorišču starta članov. Na štadionu prijateljstva v Mekinjah bo informacijska pisarna prvenstva. Tam bo v petek, 7. julija, svečana uradna otvoritev s sprevodom in predstavitvijo vseh reprezentanc, govori članov častnega organizacijskega odbora in kratkim kulturnim programom. Na dan teka pa bo svečana razglasitev rezultatov, podelitev medalj in priznanj najboljšim. Pogostitev tekačev bo v OŠ STRANJE.

Pred osrednjo prireditvijo bodo tudi promocijske prireditve (snemanje spota, izvajanje himne, likovni in literarni natečaj, razstava in druge).

BOGATA STATISTIKA SLOVENSKIH USPEHOV
Slovenija si na tekmovanju upravičeno obeta tudi dobre uvrstitve, o čemer priča tudi pogled na statistiko: v zadnjih desetih letih so slovenski gorski tekači in tekačice na EP v gorskih tekih pritekli do štirih medalj v članski konkurenci (Mateja Kosovelj, srebro, Male Svatonovice 2006; Mateja Kosovelj, srebro, Gap 2014; Lucija Krkoč bron, Bursa 2011; Mateja Kosovelj, bron, Borovets 2013), in prav toliko v mladinski konkurenci. Optimizem vzbuja tudi preteklo leto, ki je bilo za slovenske gorske teke eno uspešnejših doslej. Na Svetovnem prvenstvu v gorskem maratonu (Podbrdo , julij 2016) je bil dosežen eden največjih slovenskih uspehov gorskega teka v zgodovini. Lucija Krkoč in Mitja Kosovelj sta si priborila bronasti posamični medalji, tudi ekipno pa je Slovenija v ženski konkurenci stopila na 3. stopničko zmagovalnega odra.

KGT PAPEŽ-IZKUŠENI IZVAJALCI TEKEM NA NAJVIŠJEM NIVOJU
Klub gorskih tekačev Papež, izvajalec tekmovanja se je izkazal že v preteklosti z organizacijo številnih tekem na najvišji svetovni ravni - med drugim so organizirali tudi Svetovno prvenstvo, ki je bilo v Sloveniji leta 2010.

PROGRAM EP V GORSKIH TEKIH

 

Četrtek, 6. julij 2017

cel dan: Prihod ekip, akreditacija, ogled proge

Petek, 7. julij 2017

cel dan: Prihod ekip, akreditacija, ogled proge

15:00 Novinarska konferenca

16:00 Tehnični sestanek

18:00 Svečana otvoritev tekmovanja – atletski stadion v Mekinjah, Kamnik

20:00 VIP večerja - Kamnik

Sobota, 8. julij 2017

7:30 Start Open Race

10:00 Start mladinke

10:00 Start mladinci

10:45 Start članice

11:15 Start člani

18:00 Podelitev nagrad in zaključek tekmovanja– atletski stadion v Mekinjah, Kamnik

20:00 Zaključna večerja za vse udeležence – OŠ Stranje

Nedelja, 9. julij 2017

cel dan Odhod ekip

Sponzorji


EP Tiskovna 20170601 001

EP Tiskovna 20170601 002

EP Tiskovna 20170601 003

EP Tiskovna 20170601 004

EP Tiskovna 20170601 005

EP Tiskovna 20170601 006