Tek na Grintovec – malo drugače

14. gorskega teka na Grintovec ( WMRA grand prix, državno prvenstvo, Tekaški pokal Občine Kamnik) v organizaciji Kluba gorskih tekačev Papež se je udeležilo 322 tekačev in tekačic, do vrha jih je priteklo 252. Tek je bil skoraj svetovno prvenstvo v malem, saj so tekli tekači iz 16 držav (Slovenija, Češka, Velika Britanija, Romunija, Norveška, Madžarska, Avstrija, Hrvaška, Italija, Eritreja, Turčija, Japonska, Avstralija, Poljska, Nemčija, Srbija).
Kralj Grintovca je bil letos temnopolti eritrejski tekač Azerya Teklay, ki je progo premagal v času 1:17:27, in ni podrl dosedanjega rekorda Jonathana Wyata (1:15:43). Sledil mu je aktualni evropski prvak Ahmed Arslan, lanski Kralj Grintovca. V veselje vseh domačih navijačev je kot tretji pritekel Nejc Kuhar s časom 1:22:03.
Med člani KGT Papež je bil najhitrejši Mikloša Matjaž (1:28:00), odlični peti v absolutni razvrstitvi , odlična pa sta bila tudi mlajša člana Gašper Bregar (9.) in Luka Mihelič (10.) V kategoriji članov je bil Gregor Mlakar (KGT Papež) petnajsti, hkrati pa tudi najboljši Kamničan , saj uvrstitve teka na Grintovec štejejo tudi v točkovanju Tekaškega pokala Občine Kamnik.
Kraljica Grintovca je postala Čehinja Iva Milesova (1:39:37), sledila ji je Britanka Emma Clayton (1:39:44) , ki se je tik pred ciljem spotaknila. Tretja je bila najhitrejša Slovenka Mateja Kosovelj.
Ponovno odlični so bili tudi najmlajši iz KGT Papež. V kategoriji ml.deklice je postala državna prvakinja nepremagljiva Ana Milović , državna podprvakinja pa Tjaša Čirović , Med ml.dečki so zmagovalne stopničke zasedli vsi trije tekači iz KGT Papež. Naslov državnega prvaka je pripadel Klemnu Golobu, ki je 750 m pretekel v 3:28 in podrl dosedanji rekord proge. Državni podprvak je postal Rok Sušnik, Luka Uranič je pritekel bron. Pri dečkih/deklicah je 4. mesto zasedel Grega Zagorc, Nuša Uranič je bila tretja. V kategoriji st. dečki/deklice je postala državna prvakinja Karmen Orehek, treji je bil Uroš Čirović.
Dramatično napetost v pričakovanju rekorda smo prvič v zgodovini tekov lahko spremljali preko internetne povezave z Grintovcem tudi v dolini, za kar je poskrbel Tadej Petek. Pred prihodom zmagovalca pa smo v ciljem prostoru namesto zmagovalca zagledali mlad par v poročnih oblačilih. Bili smo priča poroki Jureta in Natalije Grmšek, z navodili za zakonsko življenje pa jima je postregel predsednik KGT Papež, Dušan Papež. Namreč Jure je član KGT Papež in ker ni mogel teči na Grintovec, je želel na vrhu potrditi zakonsko zvezo. Naj bo trdna in večna, kot je Grintovec.
Svojevrsten rekord pa je dosegel 14-letni Igor Hrastovec, ki je dokazal, da je grintovške strmine mogoče premagati tudi – bos. Pogumni in trpežni Igor je pritekel bos na Grintovec v 2 urah in 48 minutah.
Ko se združijo cilji tekačev, organizatorja, vseh pomočnikov od posameznikov do donatorjev in sponzorjev, takrat čutimo , da ima Grintovec resnično eno veliko srce, kjer vsak prispeva po svojih zmožnostih, znanju in človečnosti. Zato smo na zahvale zapisali: Lepo je deliti in dati.
Tudi zato ostaja tek na Grintovec nepozaben, saj se vedno znova napaja z voljo, trudom, zanosom in ponosom!