Praznična izvedba tradicionalnega 20. teka k sv. Primožu

ZnakKGTZadnja sončna sobota v marcu je minila v znamenju že 20. teka k sv. Primožu, in sicer v organizaciji Ivana Urha in Kluba gorskih tekačev Papež. Na dolgi progi je teklo 96 tekačev in tekačic, na kratki Za Pokal Calcita pa 51 mladih tekačev in tekačic.
Najhitreje je do cerkve sv. Primoža (dolžina 3,5 km z višinsko razliko 400 m) pritekel s časom 17:04 Sebastjan Zarnik (KGT Papež), lanski zmagovalec in rekorder proge iz leta 2005 . Zarnik je bil tudi udeleženec 1. Teka. V ženski konkurenci je bila najhitrejša Maja Peperko ( TK Šmarnogorska naveza) s časom 21:56.
V otroški kategoriji letnik 2006 in mlajši so bili med dečki najhitrejši Jakob Jeras (KGT Papež), Kris Kukovič (ZŽS Stranje) in Nejc Kališnik. Med deklicami so zmagovalne stopničke zasedle Viktorija Dolinšek in Klara Zlatnar (obe KGT Papež) ter Živa Slapšak (AK Sevnica).
Izak Poljanšek, Maj Križnar (KGT Papež) in Tomi Bajc (AK Sevnica) so bili najhitrejši trije v kategoriji dečki letnik 2004-2005. Med deklicami je bila najhitrejša Maša Viriant (KGT Papež), 2. mesto je zasedla Ajda Slapšak (AK Sevnica) in tretje Lana Poličnik (ZŽS Stranje).
Dečki in deklice letnik 2002-2003 pa so tekli na dolgi progi do sv. Primoža. . V obeh kategorijah so bili najhitrejši tekači KGT Papež, in sicer pri dečkih Aleš Prelovšek , Miha in Rok Podbregar, pri deklicah pa Hana Dobovšek in Tjaša Uršič.
Tudi v kategoriji letnik 2000-2001 so bili med dečki najhitrejši tekači KGT Papež: zmagovalec Rok Sušnik, sledila sta mu Miha Oražem in Nejc Uršič.Primoz2015 92
Med mladinci je bil najhitrejši Aljaž Božič (KGT Papež), drugi Žiga Trontelj in tretji Tine Hren (oba TK Šmarnogorska naveza). Edina mladinka na progi je bila Karmen Orehek (KGT Papež).
V članski konkurenci je bil najhitrejši Sebastjan Zarnik, sledil mu je Gašper Bregar (oba KGT Papež), tretji je bil Bašir Rezaiji (TK Šmarnogorska naveza).Med članicami je bila prva Maja Peperko (TK Šmarnogorska naveza), druga Petra Race (AD Mass) ter tretja Tina Kozjek (TK Šmarnogorska naveza). Racetova je bila s časom 23:30 druga absolutno, Kozjekova pa tretja s časom 23:40.
Simon Alič (ŠD Nanos Podnanos) je bil najhitrejši v med mlajšimi veterani in drugi absolutno. Aliču je sledil klubski kolega Simon Strnad, tretji pa je bil Miran Dovnik. Med mlajšimi veterankami je bila prva Joži Češnovar, druga Barbara Galjot in tretja Marjeta Kveder (AK Domžale).
V kategoriji veteranov letnik 1951-1964 je bil prvi organizator Mekinjskega krosa Lado Kveder, drugi organizator teka k sv. Primožu Ivan Urh in tretji Bojan Kemperl (oba KGT Papež). Med mlajšimi veterankami je bila najhitrejša Darja Vavpetič (Mici je zakon), sledili sta ji Marinka Milič in Slavka Slapar (Klub Komenda).
Med starejšimi veterani so bili najhitrejši Tone Klemenc (KGT Papež), Zdravc Ručigaj (AK Domžale) in Karel Flerin.
V začetku slavnostne podelitve, ki jo je vodil gorski tekač in novinar Metod Močnik, je zbrane nagovorila Karla Urh, predsednica KS Kamniška Bistrica. Dušan Papež, predsednik KGT Papež, je čestital tekačem in pohvalil prireditev, ki je bila letos že dvajseta. Ob tem je neutrudnemu organizatorju vseh 20 tekov Ivanu Urhu izročil sliko z motivom sv. Primoža in mu zaželel še naprej tako odlične izvedbe teka. Ivan Urh se je spomnil težkih in lepih začetkov ( tekel je na prvem in tudi 20. teku), tudi v bodoče si je zaželel podpore donatorjev in zvestih prostovoljcev, ki vsa leta sodelujejo pri izvedbi prireditve. Posebna zahvala velja donatorju Calcit d.o.o., ki že vrsto let poskrbi za pokale, medalje majice in praktične nagrade najmlajših, ki tečejo za Pokal Calcita.
Prelep sončen dan je pripomogel k zares prazničnemu vzdušju ob 20. ponovitvi prelepega gorskega teka v veselje organizatorjev in tekačev.