Mladinska prvaka v trailu Klara Močnik in Maj Pritržnik

Tolminski Lom, 15. avgust - Že 22. izvedba Vzpona na Široko, do turistične kmetije na Tolminskem Lomu, je v disciplini traila štela za Prvenstvo Slovenije v trailu. Državna prvaka sta Klara Močnik in Maj Pritržnik. Trail, trasa ima 11,7 kilometra in 610 metrov višinske razlike (+-), je najmlajša preizkušnja na praznični športni prireditvi na Tolminskem Lomu. Mladinci so imeli dobro primerjavo.

Maj Pritržnik (Kladivar) je tekel odločno, traso pretekel v času 53.19, s čimer je bil hitrejši od dosedanjega rekorda proge. A je bil zraven 'superveteran' Miran Cvet, ki je svojo časovno mejo potisnil še na 52:02. Tretji na trail razdalji je bil v cilju Jošt Lapajne, sicer rekorder vzpona na Široko. Mladinski podprvak Matija Maglica (AK Brežice) je bil v cilju četrti. Bronasto kolajno mladinskega prvenstva je kot šesti pritekel Žan Šubic (Šmarnogorska naveza).

  1. Maj Pritržnik (Kladivar) 53:19
  2. Matija Maglica (Brežice) 58:14
  3. Žan Šubic (Šmarnogorska) 1:01:10

Mladinka Klara Močnik je vrhunsko odtekla do naslova mladinske prvakinje in bila najhitrejša tekačica na trail razdalji do Turistične kmetije Široko. S časom 1,01:47 je bila v cilju osma v absolutni konkurenci in seveda tekla rekord proge. Na svetovnem prvenstvu v Innsbrucku je pritekla 14. mesto, osvojila je naslov balkanske prvakinje, na mladinske pokalu WMRA v Franciji je bila 9...Je pa to sezono pritekla šele prvi naslov mladinske prvakinje. Na vzponu (Tek k sv.Primožu) in na kronometru (Bukovica, Žalec) je bila prvakinja Sara Bilban. Tekačica Šmarnogorske naveze se je morala tokrat sprijazniti z drugim mestom (1,05:15), tretja v cilju je bila prav tako mladinka Manca Mlekuž.

Najštevilčnejša množica 311 tekačev in kolesarjev se je zbrala na 22. izvedbi Vzpona na Široko, na praznični termin že uveljavljene prireditve na razgledno planoto nad Tolminom. Ob uveljavljenih imenih zmagovalcev Mirana Cveta, Varineje Drašler, Luka Tavčarja, Lucijana Zalokarja, Špele Škrinjar in Klare Močnik tudi izboljšani tudi rekordi tras. Vse preizkušnje so speljane v slikoviti pokrajini z dih jemajočimi razgledi, prireditev slovi po odlični kulinarični ponudbi v cilju, ki jo spremlja tudi zabavni program.

VARINEJA DRAŠLER IZBOLJŠALA REKORD LUCIJE KRKOČ

Tekaški vzpon (4.5 km, 580 m) ima najdaljšo tradicijo od izpeljanih treh preizkušenj. Kralj primorskih gorskih tekov Simon Alič je tokrat s časom 27:18 tekel v okviru časov, ki bi običajno zadoščali za zmago, a tokrat je bil premočan Lucija Zalokar (26:10). Novinar in pisatelj je bil letos skoraj za minuto hitrejši kot lani. Rekordna znamko ohranja Jošt Lapajne, tekač TSK IDRIJA, ki je leta 2020 postavil rekordno časovno znamo 24:23.

Povzeto po Metod Močnik:

Mladinska prvaka v trailu na Širokem Maj Pritržnik in Klara Močnik (gorski-teki.si)