Tekači KGT Papež pripomogli k popolni slovenski prevladi štafet v Collini

Na 59. izvedbi štafet Tree Rifuzzi  v Collini v Italiji se je prvič zgodila dvojna slovenska zmaga. Na zgodovinskem tekmovanju v gorskem teku so dosegli dve prvi zmagi  tako pri moških kot pri ženskah.

Na štartu je bilo 90 štafet, 57 moških in 23 žensk, 270 gorskih tekačev . Štafeta poteka do in mimo treh planinskih koč, odvija se v treh predajah: vzpon, prečenje in spust.

Štart je v vasi Collina na 1233 metrih nadmorske višine, sledi vzpon  do prelaza Sella ( 2197 m nadmorske višine), .kjer se gorski specialisti povzpnejo do koče Lambertenghi Romani (4,5 km in 739 metrov višinske razlike).  Od tam se za tekače druge predaje začne znamenita pot Spinotti, spektakularni in zelo tehnični prehod čez »lojtro«. Pot dolga 3,8 km v gorskem masivu Coglians poteka do najvišje točke tekme, potem se spušča do koče Marinelli. Zadnja predaja (5km) je impresiven spust, ki vodi nazaj do cilja v Collini.

V edinstvenem navijaškem vzdušju  je zmagala  slovenska ekipa (Timotej Bečan, Jošt Lapajne, Matic Plaznik) je s časom 1,16'17.

Collina zmagovalna ženska ekipa Medium

Začel je Timotej Bečan, ki je  na vzponu prve predaje tekel sekundo hitreje kot lani (31:13), drugo menjavo v prečenju  je prevzel klubski kolega Jošt Lapajne (26:52), tretjo predajo  je je s prednostjo prevzel Matic Plaznik in tako zaključil štafeto z velikim slavjem na 1. mestu. Drugi so bili Angleži . Tretji pa druga slovenska štafeta. Začel je Miran Cvet (KGT Papež) in končal s časom 33:05,  drugi  Marko Tratnik (27:19) je predal štafeto Gašperju Bregarju, ki je s hitrim spustom odlično izkoristil priložnost za zmagovalni oder.

Slovenski tekači so v Collini zmagali po 11 letih.

Zmagovalke v ženski konkurenci so bile Lucija Krkoč, Petra Tratnik in Ana Čufer.  Lucija Krkoč je  kot ena najuspešnejših tekačic tega tekmovanja (8 zmag!!), letos je zamenjala lansko tekačico prve predaje Mojco Koligar, vrhunsko odtekla prvo predajo (37:45).  Petra Tratnik je končala s prednostjo in Ana Čufer je  v spustu pritekla v Collino kot članica zmagovalne ekipe s časom 1,30'42''. Druga slovenska štafeta Varineja Drašler (6.prve predaje), Jasmina Munih (7.predaje), Tina Kozjek (5. čas predaje v spustu) so bile četrte.

Izredno  slovesna podelitev je potekala v  zanosnem vzdušju  tekačev, navijačev in organizatorja. Na zgodovinski uspeh slovenskih ekip sta bila ponosna tudi vodja slovenskih ekip Edvin Kosovelj in predsednik gorskih tekov Dušan Papež.

Čestitamo!

Mira Papež 

Collina zmagovalni ekipi Medium