V Collini veličastna zmaga ženske slovenske štafete

Ob jubilejni 60. izvedbi v Collini veličastna zmaga ženske slovenske štafete, moška štafeta peta.Ponosni in nostalgični veterani Ivan Urh, Franci Teraž, Bojan Kožuh, po dobrih 30 letih ponovno v štafeti.

V Collini pri Forni Avoltri je slovenska ženska štafeta slavila veličastno zmago. Varineja Drašler, Petra Tratnik in Ana Čufer (Slovenija) so na jubilejni 60. izvedbi štafetne tekme treh koč (Staffetta tre Rifugi) s časom 1:31:37. znova ponesle sloves slovenskega gorskega teka v svet. Leta 1993 je slovenska ženska štafeta zmagala prvič, sledilo je še šest zmag, ponovno po tridesetih letih. Druga ženska štafeta (Anja Mikuž, Dominika Valant Zupančič, Tina Kozjek) je bila šesta.

Prva moška štafeta (Timotej Bečan, Klemen Španring, Gašper Bregar) je bila hitrejša kot lani, a si je pritekla peto mesto med 125 štafetami, druga moška štafeta (Miran Cvet, Simon Alič, Matic Plaznik) pa deveta. Tekli sta še dve veteranski štafeti KGT Papež.

Štafeta poteka v treh predajah: vzpon, prečenje in spust. Štart je v Collini (1233 m n. viš.), nato tečejo do koče Lambertenghi Romanin (4,5 km in 739 m. viš. razlike).

Druga predaja, kjer tekač nosi s čelado, je znamenita pot Spinotti, spektakularni in zelo tehnični prehod čez 'zid'. 3,8 km ferata v gorskem masivu Coglians seže do 2197 m visokega prelaza Sella, nato se spusti do koče Marinelli.

Zadnja etapa je impesiven, divji spust do cilja v Collini (4,8 km). Letošnja kraljica spusta je bila Ana Čufer s časom 19:13, Gašper Bregar je dosegel peti čas dneva (17:36).

Trije vrhunski tekači pretekle dobe Jonathan Wyatt (tudi rekorder Grintovca) Marco De Gasperi in Dino Caneva so leta 2007 so postavili moški rekord, ki velja še danes (1:10:45).

Nostalgija, zmaga, izjemna gostoljubnost in spoštovanje slovenskih tekačev, ki jo vsako leto izkažejo organizatorji, je privabila tudi dve veteranski ekipi KGT Papež.: (Mirko Janjatovič, Franci Teraž, Sindi Trpin ) ter (Bojan Galin, Ivan Urh, Bojan Kožuh). Prva je bila 30., druga pa 69. Dušan Papež, podpredsednik AZS in predsednik Združenja za gorske teke, je organizatorjem predal zahvalno plaketo za gostoljubje, srčnost in odlično organizacijo. Poudaril je, da so na jubilejni 60. izvedbi nastopili tudi nekateri od tekačev, ki so tekli pred skoraj 40 leti in požel buren aplavz številnih občudovalcev gorskega teka. Tekla sta na drugi predaji (kot daljnega leta): Ivan Urh (1989 - 9. najboljši čas vseh tekov) in Franci Teraž (1985, 1987 – drugi najboljši čas vseh tekov, na spustu pa 5. najboljši čas). Bojan Kožuh je tekel na spustu že leta 1993 in je imetnik 15. najboljšega časa vseh tekov.

Odličnega nastopa in udeležbe se je veselil Edvin Kosovelj, tudi sam tekač prve predaje leta 1992 (9. najboljši čas predaje vseh izvedb), sedaj pa trener, ki vsako leto sestavi ekipe, poznan in priljubljen v italijanski gorsko-tekaški srenji. Kot navijač si je tekmo ogledal tudi Mitja Kosovelj, nosilec najboljšega časa druge predaje iz leta 2012. Za novinarsko plat je poskrbel Venčeslav Japelj.

Pred Papeževim avtodomom pod ostenjem Cogliasa je ponosno vihrala slovenska zastava. Tekači in navijači smo izjemen športni nastop proslavili ob pršutu, Kosoveljevem teranu, kruhu in štrudlju iz gorenjskega konca ter kovali načrte za naslednje nastope.

Več na: (44) 60 Štafeta treh koč - YouTube

Čestitamo!

Mira Papež

Veteranska ekipa KGt Papež

Dušan Papež je podelil priznanje

Veteranska ekipa KGT Papež 2

V Collini