43. tek na Šmarno goro - Andrea Mayr in Timotej Bečan z dvojno krono na Šmarni gori

DVOJNA ZMAGA FAVORITOV
Timotej Bečan in Andrea Mayr sta glede na zadnje mednarodne tekme, ne samo po petkovem Rekordu, bila v vlogi favoritov in to tudi upravičila. "Nisem imel treme. Začel sem bolj umirjeno in nekaj prihranil za drugi del, ki je na Šmarni gori zelo pomemben," je potem opisoval Bečan. Kenijca Lengen Lolkurrar in Selelo Saoli sta do vrha Grmade še imela nekaj upanja, na vmesnem spustu jima je Bečan že začel uhajati, 24 sekund prednosti je bilo dovolj za drugo zaporedno zmago. Njegov čas 43:47. V letih pred korono je bilo za zmago treba vedno teči pod 43 minutami.
KOVAČIČ
Med deseterico so od šestega do osmega mesta pritekli kralj Planice 400 Luka Kovačič, mladi Klemen Španring in veteran Miran Cvet. "Saj gor gre, ampak navzdol in potem tako daleč, daleč okoli gore," je v šali podaljšano pot okoli Šmarne na vrh obžaloval Luka Kovačič, drugi na Rekordu. Na robu deseterice so bili Jaka Bostner, triatlonec Jakob Medved in veteran Simon Alič.
KRALJICA
Avstrijska zdravnica Andrea Mayr na strmih vertikalih tako in tako nima resne tekmice na svetu. Zmore pa tudi z Grmade dovolj hitro, da bi jo težko katera premagala. Na Šmarni gori je zabeležila že sedmo zmago.  Na Šmarni gori je že zmagala v letih 2008, 2009, 2010, 2014, 2016, 2017 Rekord, seveda je v njeni lasti, po tednu dežja v razmočenem terenu ni bil tema. V cilju je bila sicer dvanajsta v absolutni konkurenci. Njen čas 48:38 je v okviru vsega povprečja njegovih sedmih zmag (in drugega mesta), rekord 47:40 je iz leta 2017, ko je v tedaj idelanih pogojih tekla edinkrat pod mejo 48 minut. Pred 12 leti je prvič na trasi sedanje tekla 48:48. Torej je vse nekako v okviru ene minute.
IRSKO-FINSKI ZMAGOVALNI ODER
Irska tekačica Sarah Mccormack lovi visoko uvrstitev v svetovnem pokalu, na Šmarni gori se je že veselila tudi skupne zmage leta 2019 in motiv ni bil vprašljiv. V cilju je bila 1:59 minute za Avstrijko in ni bila niti malo razočarana. Po drugem mestu na Rekordu v petek popoldne je bila finska tekačica Susanna Saapunki pričakovano na zmagovalnem odru. Živi v italijanskih Alpah (Valfurva), bivša smučarska tekačica je bila letos že peta na evropskem prvenstvu. S smuči je odšla zaradi hude astme.
LUCIJA SE OPRAVIČUJE
"Žal ne morem toliko trenirati, otroci so še mali, in ne morem biti tako visoko kot bi si želela in morda zmogla, a tudi to je v redu," se je malce opravičevala Lucija Krkoč, četrta v cilju (52:48). Bila je na čelu slovenskega paketa. Peta je bila v cilju Nuša Mali (54:09), šesta Dominika Zupančič Valant (56.00) in sedma Špela Gonza. Omenjene tekačice se letos v tej zasedbi sploh še niso skupaj pomerile na nobeni tekmi.
Med Italijanko Caterino Stenta in Britanko Finty Royle so deseterico zaokrožile še Anita Mežnar, Irena Pišek in Tina Kozjek.
ANA IZPOD GORE ????
Nova, krajša mladinska in veteranska trasa se vse bolj prijemlje. Ana Novak, hči nekdanjega reprezentanta in trenerja Boštjana Novak je na domači gori pokazala, da se uveljavlja na čelu mladinskega vala, druga je bila njena klubska kolegica Šmarnogorske naveze Katarina Novak in tretja Gaja Leban Jež. 
MAJ ZNOVA  ????
"Članske proge si nisem še preveč želel, mladinska je bila kar v redu," je priznal Maj Pritržnik po še eni mednarodni zmagi, kolesar Save Jakob Sagadin in Žan Šubic sta bila v cilju pred Italijanom Andreo Sdrauligom.
 
Najboljši v mlajših in najstarejših kategorijah
 
Mladinke: 1. Ana Novak, 2. Katarina Lampič, 3. Gaja Leban Jež
 
Mladinci: 1.  Maj Pritržnik, 2. Jakob Sagadin, 3. Žan Šubic
 
Deklice Z3: 1. Ana Vita Verneker, 2. Sara Bilban, 3. Klara Močnik
 
Dečki 3: 1. Maj Repovž, 2. Mathias Mlekuž, 3. Matija Maglica
 
Deklice z2 : 1. Zoja Per, 2. Kiara Blatnik, 3. Nika Radej
 
Dečki 2: 1. Lukas Dovnik, 2. Jan Dolmovič, 3. Svit Leban Jež
 
Deklice z1 : 1. Ajda Budna, 2. Sara Mis, 3. Ema Vodopivec
 
Dečki 1: 1. Žiga Zorc, 2. Mark Repovž, 3. Anže Henigman
 
Veteranke 7 – 1. Urša Trobec, 2. Marija Trontelj, 3. Carmen Hili
 
Veterani 7: 1. Miran Cvet, 2. Simon Alič, 3. Lucio Fregona
 
Veteranke 8 – 1. Dragica Cvišič
 
Veterani 8- 1. Bojan Galin, 2. Bojan Kožuh, 3. Ivan Urh
 
REZULTATI