Ko brez miru okrog divjam, prijatlji prašajo me, kam? (France Prešeren, Kam)

Danes uvodnika ne piše Matjaž, ki vedno modruje in pristavi še piko, kot Boccaccio v Dekameronu, zato ga vedno z užitkom preberem. Klub gorskih tekačev je današnjo ligo posvetil slovenskemu kulturnemu prazniku z naslovom Prosto po Prešernu. Zimska liga kot tek k cerkvici sv. Primoža, ki je kulturni spomenik. Danes smo vsi skupaj dokazali, da se je kulturno obarvana športna prireditev obnesla še kako kulturno, pravzaprav kulturno na visokem nivoju ( se pravi pred cerkvico sv. Primoža). Ko sva z vnukinjo Lari oblikovali Prešernove kroglice, sva razpravljali, kdo bo sploh hotel nastopati. Pravim ji : » Pa saj bodo lahko tudi kaj prebrali, važno je, da zaživijo Prešernove pesmi in verzi, da privrejo na dan – tako prosto po Prešernu. Pa presenečeni bodo, ko bodo slišali Zdravljico, ki jo bosta samo za nas zapeli Karli in Natalija. Tudi nastop Lize Koncilja kot Prešerna, ki bo starter ni kar tako … » Na vrhu pri cerkvici je bil izveden pravi recital, meni pa je igralo srce … Tekači in prijatelji teka smo v prijetnem sončku vsak po svoje deklamirali, peli, brali ali komentirali Prešernove pesmi. Prešernove Poezije so romale iz rok v roke, skratka moj namen je bil celo presežen. Moje poslanstvo knjižničarke in učiteljice slovenskega jezika je bilo izpolnjeno. Knjiga je zame medij, ki je večen. Ko sem izbirala knjige, ki bi jih poklonila, sem vsako vzela v roke s posebnim spoštovanjem in odnosom, in priznam, da mi jih je bilo kar malo škoda podariti, kajti knjige so zame dragocenost. Ampak danes ste dokazali, da so šle vse knjige v prave roke. S takim pristnim veseljem in zanimanjem ste si jih ogledovali in izbirali, celo prislužili ste si jih : najprej s tekom nato še z besedo! Čestitam vsem. Veselim se tudi za najmlajše: za Viktorijo, ki je pela, za Laro, ki je recitirala Zdravljico. Ni se nam bati , da bo naš lepi slovenski jezik poniknil med večjimi jeziki … Dokazali smo, da smo športniki tudi kulturniki, ker nam ni vseeno, kaj bo z našim narodom in jezikom, ker imamo radi lepo slovensko besedo, ki je danes odmevala pri cerkvici sv. Primoža.

Nazadnje še, prijatlji, kozarce zase vzdignimo, ko smo zato se zbratli ki dobro v srcu mislimo; ( France Prešeren, Zdravljica)

Četrtek, 09 Marec 2017 22:35

Slovesen zaključek 8. zimske lige Sveti Primož

Napisal

8. zimska liga Sveti Primož, ki je potekala vsako soboto od lanskega novembra do letošnjega marca, se je z zadnjo izvedbo 5.3.2017, podelitvijo medalj in pokalov udeležencem, tudi uradno končala, lahko pa bi jo ocenili za zelo uspešno, saj se jo je udeležilo skoraj 1.000 udeležencev, kar jo zagotovo uvršča med ene najuspešnejših in najbolje obiskanih športnih prireditev na Kamniškem.

Podeljenih je bilo 9 medalj v otroški kategoriji, ki so jih prejeli najmlajši za udeležbo na vsaj sedmih sobotnih srečanjih. Medalje so prejeli: Aleš Prelovšek, Žan Romšak, Nik Romšak, Nejc Romšak, Joža Šerkezi, Jakob Pišek, Iza Škrtič, Viktorija Dolinšek in Maruša Tereza Šerkezi.

Prehodni pokal v ženski konkurenci je iz rok lanske zmagovalke Maje Peperko prejela Špela Novak, v moški konkurenci pa Gregor Osolnik. Podeljenih je bilo tudi nekaj posebnih priznanj, in sicer je pokal za »Tekaško korenino« prejela Stanka Hribar, Ladu Kvedru pa je bilo podeljeno »Športno srce« za vso pomoč in požrtvovalnost pri gorskih tekih ter za udeležbo na vseh izvedbah 8. zimske lige. Med mlajšimi fanti je pokal prejel Nik Romšak, starejše fante je že preveč zvila puberteta in nihče od njih ni bil na ligi vsaj 10- krat.  Viktorija Dolinšek je prejela pokal kot mlajša deklica, Iza Škrtič pa starejša. Podeljen je bil pokal tudi najmlajšemu udeležencu lige Cici-Polžek tekaču, ki ga je letos prejel šestletni Nejc Romšak.

Udeleženci 8. zimske lige se bodo prek poletja udejstvovali na drugih tekmovanjih in rekreativnih prireditvah, novembra letos pa se bodo zagotovo ponovno srečali na Vegradu in zastavili serijo vzponov na Svetega Primoža v 9. zimski ligi Sveti Primož.

Izpostaviti velja tudi projekt Zdrav življenjski slog, ki poteka na OŠ Stranje pod mentorstvom Tinkare Skamen Šerkezi in njihovo vsako-sobotno udeležbo na zimski ligi.

8. zimska liga Sv. Primož je potekala pod okriljem KGT Papež in pod vodstvom organizacijskega odbora: Miran Škrtič, Lado Kveder, Igor Alpner, ki je ves čas vzorno skrbel za rezultate in Matjaž Šerkezi. Za fotografsko dokumentacijo je ves čas lige skrbel Janko Žibert.

8. Zimsko ligo Sveti Primož so pomagali izpeljati:
- Fritid športna prehrana, ki je poskrbela za nekaj tematskih izvedb lige in tekačem predstavila športno prehrano.
- Mizarstvo Golob, Danilo Golob za vse čaje, ki so pogreli udeležence lige pri Sv. Primožu.
- Avto-moto društvo Kamnik za sodelovanje pri izvedbi lige, čaj in praktično nagrado.
- Gostilna Pri planinskem orlu in Okrepčevalnica Sv. Primož oz. Peter Uršič, za sodelovanje pri ligi, hranjenje rezultatov in prenašanje naših muh.
- GRS Kamnik in Lions klub Kamnik za pomoč pri izvedbi dobrodelne izvedbe lige.
- Kmetija Repnik, Pizzerija Jaka, Zeliščarstvo Bene, Top Nega, Ličarstvo Štrukelj in na zaključni ligi Boštjan Erjavšek – Beli, ki nas je razvajal z odličnim šmornom.

 ZimskaLigaZakljucek 2017 01

ZimskaLigaZakljucek 2017 02

 

Četrtek, 23 Februar 2017 12:24

Na ligo po knjigo

Napisal

Tekači in pohodniki smo začeli s praznovanjem Prešernovega dne že v soboto s prireditvijo Na ligo po knjigo. Nekateri tekači-ligaši so si po teku še ogledovali knjige, si katero izbrali za branje doma, drugi pa vneto recitirali Prešernove pesmi; nekateri so se jih naučili prav za to priložnost … tako kot mala Maruša Šerkezi. Seveda je zanosno zadonela tudi naša himna.

Tako skupaj vedno znova dokazujemo, da gre lahko z roko v roki šport in kultura …

Mira Papež                                                                                                                                      

                                                                              

 .

Na ligo po knjigo 1

Na ligo po knjigo 2 1

 

V soboto (26. 11. 2016) se bo začela že 8. zimska liga k  Sv. Primožu  pod okriljem Kluba gorskih tekačev Papež. Dobimo se ob 9. uri na Vegradu,  od koder  bomo vsak po svojih močeh teče  do cerkvice Sv. Primoža. … in tako bo naslednjih petnajst sobot ponovno v znamenju švica, boja, smeha, mraza, preklinjanja klancev in sreče na vrhu. Vabljeni vsi ligaši, da se znova srečamo in “prepucamo” naše mehove, zbistrimo glave in se predvsem družimo. Začetek lige (1. vzpon): 26. 11. 2016Število vzponov: 15Zadnji vzpon (15. vzpon): 4. 3. 2017 Start: vsako soboto (od 26. 11. 2016 do…

Copyright © KGT Papez 2016. Vse pravice pridržane.